MEDİTASYON TEMELLİ MINDFULNESS EĞİTİMİ
Kadim bilgelik ve modern bilimler ışığında geliştirilmiş bu program, şefkat, dayanıklılık, farkındalık odaklı, travma ve sinir sistemi bilgili Mindfulness uzmanları yetiştirmeyi amaçlar.
Bu programın müfredatı, alandaki 10 yılı aşkın deneyimi ile, dünyanın önde gelen mindfulness merkezlerinde (Oxford) öğretildiği gibi tasarlanmış olup, geleneksel müdahalelerde bulunmayan kapsayıcı bilimsel ve kadim bilgilerdir.
PROGRAMIN AMACI VE SÜRECİ
Farkındalığın ışığını yakmak ve bilinç ateşini beslemek için size etkili bir yaşam haritası sağlamayı amaçlayan Meditasyon temelli mindfulness programları seküler olarak sunar.
Vizyonu, “algıda dönüşüm”dür. Mindfulness Uygulayıcısı olmak için önce uygulayıcılıkta derinleşmenin önemini vurgular. Kendi psikolojisini ve biyolojisini tanıyan, kendi sinir sistemini düzenlemek için gereken özdayanıklılığı geliştirebilen, kendi zorluğuna öz-şefkat ile bakabilen kişiler yetiştirmeyi amaçlar.
Çünkü kişi önce kendine en iyi öğretmen olduğunda, bilgiyi içselleştirmeye başladıkça ve kendi algı dönüşümünü yaşadıkça, başkalarına da mindfulness
araçlarını en etkili biçimde sunabilir hale gelir. Dolayısıyla şefkat ve bilgelik ile alan açan bireyler yetişir. Bu program yalnızca uygulamaya değil aynı zamanda insani değerlerin yeşertilmesine odaklanır. Çevresine, dünyaya duyarlı, etik değerlerin önemini bilen ve insanca yaşama koşullarını genişletebilecek bir göz kazandırmayı amaçlar.
Bu program üç modülden oluşur
(Nefes- Meditasyon,Mindfulness Nedir Ve Derinleşme) olarak 120 saatdir.
Eğitmenle 16 saat geçirilir, ödevler dokumanlar ve süpervizyon seansları ile 120 saate tamamlanır.
Tüm gereklikleri ( uygulamalara katılma, verilen ödevleri yapma, süpervizyon’a katılma) yerine getirdiğinizde 120 Saatlik Meditasyon Temelli Mindfulness Eğitim Programı Tamamlama Sertifikası alırsınız.
Bu sertifika ile yetkili Mindfulness eğitmeni olur, özgün ve zengin uygulamalarla mindfulness ve meditasyon tekniklerini uygulayabilir, öğretebilir hale gelir ve dilerseniz grup dersleri, atölyeler gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda kendi mesleğinize mindfulness yaklaşımını entegre edebilir veya mindfulness eğitmeni olarak yeni bir kariyer yaratabilirsiniz. Bu programın ayrıcalığı, eğitmenlik eğitimi olmasının yanında, insan olmakla ilgili derin bir araştırma alanı sunuyor olmasıdır. Yalnızca kendi psikolojinizi, sinir sisteminizi tanımak ve farkındalık, şefkat ve bilgelik yolculuğunuzda derinleşmek ve algıda dönüşüm için de katılabilirsiniz.
Program Kimler içindir?
• “Meditasyon Temelli 8 Haftalık Mindfulness Programı”nı öğrenmek isteyenler.
• Gruplara, kurumlara, bireylere meditasyon ve mindfulness uygulama yapmak isteyenler.
• Danışan, koç, terapist ve sağlık alanında çalışanlar, kendi mesleğine mindfulness yaklaşımını
katmak isteyenler.
• Yalnızca kendini tanımak, zihin/beden farkındalığını geliştirmek isteyen, kişisel dönüşüm arayan herkes.
Tüm buluşmalar Zoom programı üzerinden Canlı Çevrimiçi olarak gerçekleşecektir.
Eğitim İçeriği
MODÜL I :
Nefes ve Meditasyon (Uygulamalı) Bir canlı yayın (2saat)
1. Nefes Nedir? Nefes Çalışmalarının Fizyolojik Psikolojik Önemi
2. Nefes Teknikleri
3. Meditasyon Nedir?
4. Meditasyonun Fizyoloji ve Beyine Etkileri
5. Meditasyon Faydaları
Bu modülde deneyimsel öğrenmeye ağırlık verilir.
Doğal nefes ve üç aşamalı nefes teknikleri ile nefesin meditasyona ve Mindfulness çalışmalarındaki görevi
pratiklerle pekiştirilir.
MODÜL II :
Mindfullness Uygulamaları ve Derinleşme (uygulamalı) Üç canlı yayın (6 saat)
Mindfulness Nedir?
Mindfullness’in Kökeni Nedir?
Mindfullness ve Meditasyon arasındaki Fark nedir?
Farkında olmak ne Demek?
Mindfullness’in Faydaları
Mindfulness’ın 3 adımı
Daha fazla nasıl farkında olabiliriz?
Mindfullness Beyindeki Etkileri
Mindfullness Uygulama Çalışmaları Önemi ve Etkileri
Nefes Farkındalığı Uygulaması
Beden Taraması Uygulaması
Algıların Farkındalığı Uygulaması
Yürüme Farkındalığı Uygulaması
Hareket Farkındalığı Uygulaması
Durma ve Oturma Uygulaması
2.modül Modern bilimsel ve kadim geleneksel bilgiler derinlemesine işlenir.
Uygulamaların ardındaki kadim metinler araştırılır. İnsan, zihin-beden bilimleri merceğinden incelenir.
Yoğun teorik bilgi ve grup paylaşımları ile pratik uygulamalarla geçer.
Oryantasyon Buluşması
Eğitimin ilk canlı yayın akşamı oryantasyon buluşması gerçekleşecektir. Kayıtlar kapandığında, tüm katılımcılarla gerçekleştirilen ilk buluşmadır. Tanışma, program süreci hakkında bilgilendirme, öğrenme ve öğretme uygulamalarını tanıtma ve derslere adaptasyon için faydalıdır.
Nelere İhtiyacınız Olacak?
Canlı yayın programında uygulamaya yönelik olacağından eğitim süresi boyunca ihtiyacınız olacak koşullar aşağıda bulunmaktadır:
• Kapısını kapalı tutabildiğiniz ve yalnızca kendiniz için ayırdığınız bir odada bulunmanız gereklidir.
Böylece eğitim sürecinde ev halkı ile iletişimi sınırlayarak tüm dikkatinizi verebilirsiniz. Bu eğitimde gizliliğin korunması adına, evde bulunan başka biri tarafından ekranınızdaki görüntünün izlenmemesi ve seslerin dinlenmemesi gerekmektedir. Bu sebeple kulaklık kullanmak işinize yarayabilir.
• Bir zemin üzerinde sabit kalacak şekilde, bir bilgisayardan buluşmaya katılmanız gerekmektedir. Bilgisayarınızın web kamerası ve sesinin çalışır durumda olduğundan ve buluşma boyunca açık olduğundan emin olunuz. Kameranızın bir buluşma başından sonuna kadar açık kalması zorunludur. Elde tutulan telefon veya ipad gibi cihazlardan katılımınız kabul edilmez.
• Canlı buluşma sırasında arka plan seslerinin karışmaması için, eğer konuşmuyorsanız kendi sesinizi “mute” (sessize al) yapınız.
• Mindful hareket ve beden tarama çalışmaları için bulunduğunuz odada uzanabileceğiniz kadar bir alanınız olsun. Yere uzanmak, oturmak ve hareket etmek için rahat ve özellikle karın bölgesini sıkmayan bol giysilerle katılımınız tavsiye olunur.
• Yerde oturmak zorunlu değildir. Sandalye veya koltukta dilediğiniz biçimde oturarak katılabilirsiniz.
• Buluşma saatlerini, günlük işlerinizle ilgilenmeyeceğiniz gibi organize edin. Böylelikle örneğin, molalarda iş emaillerinizi kontrol etmekle vs dikkatinizi dağıtmamış olursunuz. En az düzeyde müsait olacağınızı ailenize önceden bildirin. Bu süreçte kendinizi mümkün olduğu kadar dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak olarak, öğrenmeye verin.
• Lütfen defter ve kaleminizi not almak için yanınızda bulundurun.
• Tüm buluşmalar Zoom platformu üzerinden gerçekleşecektir.
• Katılım için internet bağlantınızın iyi ve hızlı olması gerekmektedir.
• Cihazınızın kamerası ve mikrofonu çalışır olmalıdır.
• Tüm buluşmalar boyunca kameranızın açık olması zorunludur.