Aile Dizimi Terapisi Eğitimi
AİLE DİZİMİ NEDİR?
Aile Dizimi, ailenin kuşaklar boyu, birbirine görünmez bir bağla, çok daha derinden bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Aile Dizimi terapisine göre aile sistemini oluşturan bir vicdan vardır ve bu vicdanı rahatsız edecek bir düzen bozukluğu oluşması durumunda tüm sistem rahatsız olmaktadır. Sisteme sonradan katılan bireyler kendilerinden önce var olan bu vicdani dengesizliği gidermek üzere çoğunlukla yaşamlarında mutluluk getirmemesi pahasına belirli roller üstlenmektedir. Yaygın bir şekilde “Aile Dizimi” olarak bilinen yöntem aslında “Sistem Dizimi” olarak tanımlanan genel yaklaşımın aile sistemindeki uygulamaları için kullanılan alt koludur. Aile Dizimi, karmaşık ilişki sistemlerinde ruhsal çatışmaların nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini anlamaya yarayan bir yöntemdir.
Hellinger Terapisi olarak da bilinen Aile Dizimi Terapisi, sistemik konstellasyon gibi en iyi bilinen tedavi yöntemleri üzerinde uzun yıllar çalışmış Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından geliştirilmiş bir terapi yöntemidir. 90’lı yıllarda geliştirilmiş olan bu yöntem, Bert Hellinger’in sistemik aile terapisi ve fenomenolojik psikoloji anlayışı çerçevesinde, bireyin aile bağları arasında gezinerek iç dünyasında ailesiyle barışmasını ve bu yolla sistemin aksayan, yıkılan, bozulan taraflarını onarmayı hedeflemektedir. Bireyi, içine doğduğu ailenin şekillendirdiğini benimseyen bu anlayış, ailenin bir sistem oluşturduğunu ileri sürmektedir. Aile sistemindeki bir kişi kadersel olarak diğer bir aile üyesine bağlıdır. Ruhsal tekâmül sürecinde; ruhun bedenlendiği ailedeki her birey birbirini seçerek gelmişlerdir. aile içinde şiddet, intihar, cinayet, düşük, ana baba rollerinde uygunsuzluk gibi bir sebeple sistemde bir bozulma veya aile sıralamasında bir kopma olursa, bundan aile fertlerinin hepsi, hatta – etkisinin derinliği oranında gelecek kuşaklar da etkilenmektedir. Aile Dizimi çalışmasından geçen kimselerde eşleri, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleriyle ilişki yeni baştan, yeni doğan bir bebeğin saflığı ve sıcaklığıyla kurgulanmakta, derin bir içsel huzura kavuşulmaktadır. Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke kin, soğukluk ve katılık gibi duygular müteakip bir yıl içinde yerini kendine güvene, güçlü duruşa ve kararlılığa; sıcak, yumuşak ve uyumlu davranışlara terk etmekte, böylece yaşam yeni baştan daha enerjik ve dış dünyayla barışık halde yeniden yapılanmaktadır.
Eğitim Süreci ve Sertifika Onayı
Sertifika onayı:
Dernek veya Uluslararası Geçerli Üniversite Sertifikası
*Pandemi dönemlerinde yüzyüze eğitimler online olarak yapılmaktadır.
Aile Dizimi Terapisi Eğitimi’nin Amacı
- Kök ailedeki psikolojik dinamikleri anlamak,
- Geçmişteki aile içi travmalar ile yüzleşmek,
- Atalardan ve aile üyelerinden üstlenen ve bireye ait olmayan enerjileri, yükleri, rolleri, sorumlulukları onlara geri vererek özgürleşmeyi sağlamak.
- Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke, kin, soğukluk ve katılık gibi duygular yerini kendine güvene, güçlü duruşa ve kararlılığa; sıcaklık ve derin bir içsel huzura verir.
- Aile Dizimi Seans Sürecinde Halihazırda hayatta olmayan aile bireylerimizin yaşadıkları, şu anki hayatımız üzerindeki etkisini fark ederiz, kötü etkilerinden arınırız ve Kendi potansiyelimize ulaşırız.
- Anne/ Baba olma ve rol karmaşalarının yarattığı etkileri çözmek
- Seçilen temsilciler ve kolektif bilinçaltından gelen bilgiler ve duygularla tıkanıklık yaratan sorun bulunur ve çözülür.
Aile Dizimi Terapisi Eğitimi İçeriği
- Aile kurumu
- Aile sistemi yaklaşımı
- Bert hellingerin hayatı
- Aile dizimine giriş
- Aile dizimi terapisinin tarihçesi
- Bağlar ve ilişki
- Bağlanma türleri
- Dengeleyici anne baba-çocuk ilişkisi
- Evlilik ve ilişkilerin doğası
- Kuşaklar arası travma
- Alma-verme dengesi
- Kutsal Düzen
- Sevgi Düzeni
- Sıra/düzen
- Hastalıkların ailevi kökenleri
- Aile enerjileri
- Çözümler ve kabullenilmiş
- Ailenin Kadersel Yapısı
- Ruhun hareketleri
- Kilitlenme ve kilitlenmeyi çözmek
- Ait olma ,dışlanma, suç ve kurtuluş
- Kolektif vicdan
- İmajinasyon
- Terapötik Koşullar
- Terapötik Beceriler
- Vaka formülasyonu
- Role playing uygulamaları
Aile Dizimi Terapisi Eğitimi’ni Kimler Alabilir?
- Psikologlar
- Psikolojik Danışmanlar
- Çocuk Gelişim Uzmanları
- Sosyologlar
- Sosyal Hizmet Uzmanları
- Hemşireler
- Uzman, Asistan ve Pratisyen Hekimler
Bu Eğitimi almış olmanız ruhsal ve psikolojik terapi yapabileceğiniz onayını vermez, terapi yapabilmeniz için gerekli yetkiler, bulunduğunuz ülke kanunlarına göre değişmektedir.